kolmapäev, 29. aprill 2015

Artisan bread ja Treppoja Sahver said kokku!



Olles uustulnuk kokanduses, siis sõna Artisan tähendas kuni eilseni minu joaks pigem Kitchen Aid mikserit kui midagi, mis seotud toidu tegemisega ja nagu ikka asusin suure hooga seda sepikut meisterdama ilma, et oleksin vaevunud ennem kodutööd tegema. Kui soe sepik laual auras, võtsin õhtul ette ja googeldasin ka infot, mis selle nime taga peidus tegelikult on. Selgub, et artisan pannakse toidule ette kui tegemist on naturaalse, käsitsi ja traditsiooniliselt tehtud tootega. Vähem kemikaale, vähem masstoodangut, vähem ebaoriginaalsust ja keskpärasust. Ja tõsi ta on, see sepikutegu oli väga mõnus ja hingele soe ettevtõmine ning ma arvan jällegi, et kui oled südamega asja juures ning võtad aega protsessi  nautida, siis tuleb ka tulemus parem. Sepikutegu sai tegelikult alguse kursusekaaslase Age poolt toodud imemaitsavst moosist, millest ma soovisin teha hoopis teist toitu. Samas see moos lausa kutsus ennast saiale määrima ning nii ma eile otsustaisngi, et proovin järgi kuidas välja tuleb. Üks põnev nüanss minu jaoks oli veel, see sepik küpses keedupotis (ja ahjus). Ning nüüd mõeldes ongi loogiline, potis on aur ja kuumus ühtlane ning sepik sai pehme ning mõnusa krõbeda koorikuga. Kindlasti proovin varsti ka ainult valgest jahust saia teha. Age häid moose saab osta paljudest poodidest ning rohkem tutvust teha toodetega nende blogis "Treppoja Sahver" . Algne retsept pärineb aga ühest toredast blogist, mis kuulub Scottile ja Crisile . Mina veidi muutsin just taina segamise osas ning lähtusin hiljuti koolis õpitust.

Retsept:
  • 2 1/4 spl kuiva pärmi
  • 330 ml sooja vett
  • 2 spl oliivõli
  • 1,5 tl meresoola
  • 1 spl suhkrut
  • 460 g jahu (või 130 g täistera nisujahu ja 330 g tavalist kvaliteetset nisujahu)
Sulata pärm soojas vees, lase seista 4 min ning lisa suhkur ja lase seista veel paar minutit, kuni tekivad pinnale mullikesed. Sõelu jahu suurde sooja kaussi ning tee jahu sisse väike auk, kuhu raputa sool. Jahu keskele tee käega suurem süvend kuhu kalla vee- ja pärmisegu ning õli. Sega puulusikaga tainas kokku ning sõtku vajadusel veidi ka kätega, et tekiks ühtlane, kausi küljest lahti lööv tainas (kokku max 3 min). Kata tainas köögirätikuga ning pane puhkama sooja kohta.  Lase puhata umbes 45 min või kuni tainas on kerkinud ja alla tagasi vajunud. Samal ajal võta suurem keedupott (nb käepidemed ja kaas peavad ka ahju sobima). Pane pott küpsetuspaberile ning lõika paberist potist veidi suurem ratas. Raputa poti põhja natuke jahu, pane paber peale ning raputa ka paberile veidi jahu, et sepik paremini kätte saada. Seejärel raputa lauapinnale veidi jahu ning sõtku tainast õhumullid välja. Vormi päts suunates tainast külgedelt pätsi alla. Ära jahuga ple pinguta! Aseta päts potti kerkima. Kerkima peaks see umbes 30-40 min või kuni päts on poole suurem. Raputa peale veidi jahu ning tee terava noaga sisselõiked. Ahi kuumuta eelnevalt 200 kraadini. Aseta pott koos kaanega ahju ning küpseta 30 min, seejärel võta kaas ära ning küpseta veel u 25 min või kuni sai on kuldpruun ja krõbe.  Kui kõik tundub valmis, võta pott ja aseta restile jahtuma ning ca 15-20 min võid sepiku välja võtta. Tungivalt soovitan veel kannatust varuda ja lasta sepikul täiesti ära jahtuda, muidu lihtsalt sööte kõik kohe ära, nagu meil juhtus. 


Teoorias peaks see sepik säilima hästi aga ma küll ei kujuta ette, et seda üle ühe söögikorra kuskil järgi jääb :) Ja Särtsakas Põldmarja maius maitses koos külma piimaga ka suurepäraselt!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar