pühapäev, 26. aprill 2015

The 5 hour salad - kuidas ma ühte salatisse kahel päeval õpitu kokku panin!


See ei ole mingi tavaline salat. Selle salati pea kõik elemendid on minu eelmise nädala koolitundides õpitu reproduktsioon. Öeldakse, et juhuseid ei ole aga mina usun,et elu koosnebki juhustest, Kõik, mis sul elus juhtub, on mingi põhjusega. Juhusest tuleb kinni haarata ning märke tuleb osata näha. Igatahes viis juhus mind ja minu toredaid kursusekaaslasi kokku Inga Paenurmega, kes meile kahe päeva jooksul nii palju õpetas, et osa nendest asjadest lihtsalt tuli kokku võtta ja proovida sellel vihmasel pühapäeva hommikul. 
Niisiis salatist.

Retsept (juhuslikus järjekorras)

  • 1 kg porgandeid
  • 300 g võid
  • 1 kg kaelakarbonaadi
  • 200 g riivleiba
  • Edam juustu 20 viilu
  • Värskeid suhkruherneid
  • Prosciutto sinki
  • Brokkoli
  • Oranžid läätsed
  • Peet
  • Küüslauk
  • Salatipõhi
  • Soola, pipart, rosmariini, kaunistuseks tsillit
Me tegime kokku 3 erinevat köögivilja püreed - porgandi, pastinaagi ja lillkapsa. Sellesse salatisse panin porgandi püree. Tükeldatud porgandid kuumutasin/praadisis võis. Lasin ikka kenasti karamelliseeruda ning siis valasin peale nii palju vett, et porgandid said kaetud. Lasin pm kogu vee ära keeda ning kallasin segu eraldi nõusse, kus parem vahustada. Selle kohapeal tuli koolis mängu Kitchen Aid blender. Ok, olen hetkel blenderi soetamise faasis, seega kasutasin oma saumikserit. Purustasin porgandid ning hakkasin osade kaupa juurde lisama võid, ise samal ajal kogu aeg vahustades. Kokkuvõtteks tuli mõnus, rammus ja ülimaitsev porgandikreem, mida maitsestasin veidi soolaga. Panin kreemi pritskotti ja jahtuma, et see veidi pakseneks.

Juust - juust oli esimesel päeval minu pärusmaa ning lisaks Edam juustule tegin ka kitsejuustu kreemi ning röstitud kitsejuustu nahka. Kitsejuustust kunagi hiljem aga Edami viilud tuli lasta kuldpruuniks ahjus 180 kraadi juures. Seejärel jagasin viilud pooleks, pooled purustasin laia noaga vastu lauda surudes pulbriks ning pooled siis suuremateks juustushipsideks. Säilivad sellisena karbis kaetuna ca nädala ja oi mis maitset annavad :)

Herned ja Prosciutto sink said koos imeheaks salatiks. Herned viilutasin peeneteks ribadeks (piki kauna) ning panin jäävette seisma. Hiljem segasin singiribade ja vähese õliga. See salat oli koolis ka porgandisupi lisandiks ning seda suppi näitan kindlasti mõnes järgnevas postituses.

Brokkoli kastsin korraks kuuma vette ning peedi röstisin ahjus koos küüslaugu ja rosmariiniga. Köögivilju oleks veelgi võinud panna (lillkapsas, kollane peet jne), kuid mul neid kodus seekord lihtsalt ei olnud. Läätsed keetsi.

Karbonaadi tükid vasardasin, maitsestasin soola ja pipraga ning paneerisin riivleivaga. Praadisin kergelt pannil  (1-2 min) ning panin ahju 15 min 180 kraadi.

salati ehistasin siis üles nii, et kõige alla salatipõhi siis peale köögiviljad ja läätsed seejärel karbonaadi viilud ning peale hernesalat. Pritsisin porgandipüree kastme asemel ning riputasin üle juustupuruga. Mul oli veel karulauguõli, mis sobis ka ideaalselt.

Ühesõnaga, meie peres ei arvanud ainult mina, et see oli hea. 

Kõik 4 taldrikut olid tühjad!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar