esmaspäev, 20. aprill 2015

The cookie of pure sin - minu nädalavahetus makroonidega!


 Oh makroonid, makroonid! Sõber Kristi viskas kinda ja ma üritasin selle kinni püüda. Ütleme, et nende küpsiste puhul ei saa kasutada väljendit "algaja õnn". See on peaaegu, et võimatu, sest tunnetus õige taigna konsistensi saavutamiseks tuleb paraku kogemusega. Kristi andis mulle lingi videoga (vt all), kus oli kenasti makroonide tegemine ära näidatud, kuid suuremal määral sellest abi polnud. Sain omad vitsad ikka kätte ja nii möödus enamus minu laupäevast nende küpsiste tähe all. Järgnevalt pildilt on hästi näha minu areng:


Ütleme siis nii, et laupäeva õhtuks olin saanud enam-vähem õige kujuga küpsised, millede tegemist jätkasin pühapäeval. Katsetasin ka erinevate kreemidega ning kuigi võikreem ei kuulu minu lemmikute hulka, siis makrooni vahele sobib see vist tõesti kõige paremini. Proovin lähitulevikus kindlasti veel erinevaid versioone ja täiendan siis jooksvalt oma mõtetega ka seda blogi.
Pühapäeva õhtused makroonid nägid välja juba peaaegu nagu päris:

Retsept ja valmistamine
Vt siit lingilt tegemise õpetust: Beth's Foolproof French Macaron Recipe
Tainas:
  • 100 g munavalgeid  (3 muna)
  • 120 g mandlijahu
  • 200 tuhksuhkrut
  • 40 g tavalist suhkrut
  • näpuotsa täis soola
  • soovi korral toiduvärvi.
Munad - peaksid olema kindlasti toa temperatuuril ja veel parem kui nad on 24 h ennem lahti löödud ning majapidamispaberi all kausis seisnud (toatemp). 
Tuhksuhkur ja mandlijahu - sõeluda läbi sõela ning segada vispliga hästi segamini. Sõelumine on vajalik kuna küpsistesse ei tohiks sisse minna suuri mandli tükke ning segamine, kuna siis jääb tainas ühtlasem.
Vahusta mune kõigepealt veidi ning lisa siis sool. Vahusta kuni tekivad pehmed "tipud", seejärel lisa suhkur poole koguse kaupa ning vahusta kuni munavalge on kohev ning "tipud" on teravad ja püstised. Vahustamise lõpul võib soovi korral lisada ka toiduvärvi. Kasutasin nii vedelat kui pulbervärvi. Mõlemad sobivad. Kui munavalged on vahus (u 8 min vahustamist), siis on käes makrooni valmistamise kõige raskem tegevus - segamine. Minu ülemisel pildiseerial on esimesed 3 makrooni alasegatud taignast. 4. katse pisut alasegatud ning viimane siis enam-vähem. Roosad ja kollased makroonid eelmisel pildil on enam-vähem õigesti segatud taignast, kuid pisut pean siiski veel timmima seda õiget hetke. Sõber Kristel soovitas segada ~40 liigutust ning umbes nii tundub ongi õige. Ühest teisest videost sain veel nipi, et jagada jahu-suhkru segu umbes kolmeks ning segada siis osade kaupa. Ja tõesti tulemus on ühtlasem.  Plaadile pritsimiseks tegin viimasele kogusele alla nn maketi ja see parandas oluliselt tulemust (roosad). Soovitan kui tegemist pole vilunud pritsimeistriga. Küpsistele alla on kõige parem panna tavaline küpsetuspaber, mingeid lisamäärdeid ei tohi kasutada. Kui küpsised on plaadile pritsitud, siis on vaja neil lasta seista toatemperatuuril vähemalt 25 min kuid mitte üle 1h. 
Ahi on teine asi, mis minul veidi teises tempos kui teistel. Mul on kõik küpsised küpsetatud 150 kraadi juures ja 20 + minutit. Suuremad küpsised jäid aga ka 25 min tooreks. Proovin veel seda õiget temp/aeg suhet leida. Küpsis on valmis kui ta tuleb koos põhjaga kergelt küpsetuspaberi küljest lahti. Ma proovisin ühte kergelt enne välja võtmist. Enne kreemi pritsimist peavad küpsised täielikult jahtunud olema. Ütlen ausalt, minu oskused on veel ikka suhteliselt algaja omad ning loodan lähitulevikus  näha oluliselt ilusamaid ja paremaid küpsiseid oma vaagnal :)

Kreemid:

Kasutasin nii vaarika võikreemi kui tumed ja valge šokolaadi kreemi. Makrooni vahele sobib paremini võikreem või siis puhas šokolaadi ganache. Igasugused muud lisandid (toorjuust, vahukoor) muutsid küpsised liiga pehmeteks. 

Võikreemi retsept pärit Bethi retseptikogust:
  • 120 g võid
  • 200 g tuhksuhkrut
  • u 150 g vaarikaid, millest tuleks ca 3-4 spl mahla (toatemperatuuril)
Vahusta või valgeks pehmeks vahuks, lisa tuhksuhkur ning vahustada ühtlaseks kreemiks. Vaarikad vajutada läbi sõeluda, et saada vaarikamahl. Võivahule segada juurde vaarikamahl ning ongi kreem valmis. Mina lisasin veel veidi laimimahla, et kreem oleks veelgi hapukam.

Šokolaadi ganache

  • 250 g soovitud tumedusega šokolaadi
  • 200 ml vahukoort
Sulata šokolaad veevannis. Kuumuta vahukoor keemiseni ning hoia kuumana umbes 5 min. Seejärel lase peene nirena sulatatud šokolaad vahukoore hulka ning vispelda samal ajal. Peagi segu pakseneb ning muutub siidjaks kreemiks.  Pane kreem külmkappi kile alla seisma, et see pakseneks ning seejärel pritsi küpsistele.
Selline sai siis minu nädalalõpp klassikutega. Lisaks makroonidele kuulasin head muusikat ning nautisin esimesi  (küll välismaiseid) pojenge!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar