laupäev, 11. aprill 2015

It's all about the evening - Eve kook!


Selle koogi mõte tuli mulle peale kesknädalast eritoitude loengut, kus pidin olude sunnil küpsetama šokolaadi kooki punastest ubadest. Mul on tõeliselt kahju inimestest, kes ei saa üldse laktoosi ja gluteeni sisaldavaid toite süüa aga sellegi poolest see kook on ülim, mis antud koostisosadest teha võib. Kook on pühendatud kõikidele Evedele :) ning kuigi selle tegemine võtab päris korralikult aega on tulemus seda väärt. 


Retsept:

Põhi
  • 115 g võid
  • 2 muna
  • 100 g jahu
  • 200 g suhkrut
  • 50 g kakaod
  • 1,5 tl soola
  • 1,5 tls küpsetuspulbrit
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 100 g tumedat (70%) šokolaadi
Sulata või ning sega suhkru ja vaniljesuhkruga. Eraldi kausis sega jahu, kakao, sool ja küpsetuspulber. Sega või ja suhkru segusse ükshaaval munad ning seejärel sõelu sisse kuivained.
Kõige lõpuks sega sisse riivitud šokolaad.  Pane ümmargusse lahtikäivasse vormi, mis on eelnevalt võiga määritud. Küpseta 170 kraadi juures 25 min. Jahuta täiesti maha ning lõika sirgeks pealt.

Dulce de Leche vaht
  • 1 purk kondenspiima (koogi jaoks läheb umbes pool, maitse järgi)
  • 100 g toorjuustu
  • 100 ml vahukoort
  • 0,5 laimi mahla
  • 2 lehte želatiini
Keeda madalal kuumusel, kogu aeg veega kaetult, kondenspiim kinnises purgis 2-3 h. Jahuta.
Vahusta toorjuust ja keedetud kondenspiim omavahel lisa maitseks laimimahl. Eraldi kausis vahusta vahukoor (jäta 30 ml). Leota zelatiinilehed külmas vees 5 min ja kuumuta alles jäetud vahukoor ning sulata selles zelatiin. Sega segu toorjuustukreemile. Lõpuks sega õrnalt sisse vahukoor.  Kata vahuga koogipõhi ning pane külma tarretuma.


Šokolaadivaht
  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 100 g toorjuustu
  • 100 ml vahukoort
  • apelsini koort ja mahla
  • 2 lehte želatiini
Sulata veevannil šokolaad ning sega eelnevalt vahtu löödud toorjuustule. Vahusta eraldi vahukoor, maitsesta apelsini koore ja mahlaga ning leota želatiin. Želatiini lahustamiseks kasutan nagu esimese kreemi puhulgi veidi vahustamata vahukoort. Sega želatiin toorjuustu- šokolaadi segule ja kõige lõpuks ettevaatlikult vahukoor. Kalla kreem koogile, kus on all juba põhi - dulce kreem.
Pane külma tarretuma.

Glasuur
  • 150 g tumedat šokolaadi
  • 100 ml vahukoort
Sulata veevannil šokolaad ning kuumuta koor. Lisa šokolaad ettevaatlikult koorele ja sega kokku siidjaks kreemiks. Lase jahtuda ja taheneda ennem kui koogile kallad. Soovitan koogi eelmisel päeval teha ning kaunistada enne serveerimist.



Kaunista kook meelepäraselt erinevate marjade või šokolaadiga. Mina sain inspiratsiooni art deco ajastust ja fotost, mis tehti Liisust Triinu sünnipäeval. Seega tegin veidi soolakaramelli kilde ning lasin ahjus krõbedaks punased apelsinid. Kuna tegemist on väga VÄGA rammusa koogiga, siis naudi pigem väikest tükki ja kaua. Lase maitsetel oma meeltega mängida!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar