reede, 26. juuni 2015

Tegin endale kingituse - ja kingitusele kaasa ühe hea salati!


Elasin seekord Itaalias kohas, kus polnud levi, internetti ja ka erilisi poode. Ainult kohalikud toidupoed ning mõned suveniirikad. Seda parem oli avastada kõrgel asuvas Volterra linnas pood, kus müüdi oliivipuust tehtud tooteid. Ostsin endale siis uued salatilusikad. Oliivipuu on selline mõnus, veidi oliivõli järgi lõhnav, kergelt niiske. Ja loomulikult uute lusikate juurde käib ju ka uus salat. Tõin lisaks lusikatele kaasa ka kohalikku Toskaana Pecorino juustu. Pecorino on Itaalia vanim juust ning tehtud lampapiimast, kuid selle pehmel versioonil peaaegu puudub lamba ja kitsepiimatoodetele iseloomulik odöör, mis mulle ei istu.Pehme Pecorino on konsistensilt veidi mozzarella sarnane kuid rasvasem. Pecorinot on saada ka meie poodides, kuid selle võib edukalt asendada ka mõne teise rasvase pehme grillitava juustuga. Kõva ja laagernunud Pecorinot kasutatakse Itaalias Paremsaniel sarnaselt.

Retsept
  • roheline salat, lambasalat
  • kollased tomatid
  • poolküps mango
  • peotäis mustikaid
  • 1 kaun tsillit
  • peotäis kreeka pähkleid
  • 2 pardifileed
  • peotäis Pecorino 1cm x 1cm kuubikuid
Kaste
  • 2 munakollast
  • 1 tl sinepit
  • 1/4 sidrunimahl
  • sool, pipar, till
  • oliivõli, rapsiõli
Salatipõhjale poolitasin tomatid, ribatasin mango ning puistasin mustikad ja pähklid.
Pardifileed kuivatasin, tegin sisselõiked nahale ning praadisin kuival pannil kummaltki poolt u 4  min. Maitsestasin filee peale praadimist ning panin 10  min ahju 180 kraadi juurde. Kui filee oli katsudes medium, võtsin välja ja lasin fooliumi all puhata 10 min.
Juustukuupikud asetasin küpsetuspaberile ning panin ahju 200 kraadi juurde grillima. Juust on valmis kui selle sulanud laastude ääred hakkavad pruunikaks tõmbama. Pecorino jääb äge nagu võrk :)

Kaste on klassikaline majonees - munakollased lüüa lahti vsipliga, lisada sinep, sidrunimahl ning maitseained. Segada ning pidevalt segades niristada juurde õli, kuni saadud on soovitud paksus. Mul kulus õli umbes 50 ml. Lõpus hakkisin juurde tilli.

Viilutasin pardifileed nig asetasin kordamööda juustuga salatile. Kõige peale siis majonees ja tsilli.
Sai maitsev ja suhteliselt tervislik õhtueine, mida sõi imekombel ka 9 aastane Joseph, kes tavaliselt rohelisi salateid väldib.

Kui rääkida veel Volterrast, siis see linn on kõrgel ning tuulte poolt emmatud. Volterra sai noorte tüdruktue seas tuntuks Videviku saaga raamatutes, kus väidetavalt elas vana vampiiriperekond Volturid Kahjuks osutus meie Liisule pettumuseks asjaolu, et Videviku filmi Volterra stseeni ei filmitudki Volterras. Mis ma saan öelda - Hollywood!



neljapäev, 25. juuni 2015

Toskaana maitsed vol 1 - TI-RA-MI-SU värskete virsikute ja murelitega!


Tagasi Eesti suves ja hing täis päikest! Hakkan vaikselt harjuma, et kingad tuleb jalga panna ja jope selga ning päike ei paistagi kogu aeg. Need 2 nädalat olid tõesti vajalikud, peale eriti pingelist ja kiiret sügis-talve-kevadet. Kuna retsepte sai vahepeal palju katsetatud ning õnnestus ka korralik pasta- ja pitsakoolitus endale hankida, siis panen esimesena üles ühel õhtul reisiperele pakutud tiramisu. Olin varasemalt kodus teinud nn mugandatud retsepte, kus munakollane asendatud toorjuustu vmt. Kuid Itaalias tundus see kohatu ning otsisin välja selle päris õige :) Ostsin ka väga kvaliteetse maskarpoone juustu, et maitse ikka see õige tuleks ;). Pean ütlema, et see maius on hästi tehtuna üks paremaid, kuid vesise ja lahjana võib ka kogu õhtusöögi ära rikkuda. Just selliseid vesiseid ja koledaid olen paraku pidanud Tallinnas tihti saama.

Niisiis retsept (jätkus 8-le)


  • 1 kg kvaliteetset maskarpoone juustu
  • 10-12 munakollast
  • 50 g suhkrut
  • 200 ml kanget kvaliteetset espressot
  • 2 spl rummi
  • 2 spl kvaliteetset kakaod (Kalevi oma kõlbab hästi)
  • 1,5 pakki kvaliteetseid Savojardi küpsiseid


Värskeid marju või puuvilju soovi korral.

Esmalt valmista espresso ja lase sellel jahtuda. Seejärel võta toasoojad munakollased ning vahusta need suhkruga kohevaks kõvaks vahuks (u 5 min). Sega munavahule hulka maskarpoone ning vahusta ühtlaseks pehmeks vahuks. Lõpus lisa vahule 4 spl kohvi ning sega.  Rummi võid soovi korral ka ära jätta kuid kui soovib, siis lisa see kohvile.
Võta sobiv vorm ning kasta küpsised vaid korraks kohvi sisse ja lao nendest kiht vormi põhja. Seejärel tõsta või pritsi peale vaht. Jätka nii 3-4 korda. Pealmine kiht on vahust.

Kata vorm kilega ning pane külmikusse vähemalt 2 h seisma. Veel parem kui kook saab seista vähemalt 8 h. Vahetult enne serveerimist raputa läbi sõela peale kakao ning kaunista soovi korral.

Puuviljad võid ka koogiga samaaegselt kergelt suhkruga läbi segada ning vähese tsitruse mahlaga seisma panna, nii on serveerimise ajaks maitsed võimendund.

Tegime sama kooki ka teine kord ja siis lisasime kihtide vahele värsked Toskaana maasikad. Maitses ikka hästi!

Soovin kõigile päikest ja lisan ühe sooja pildi veel meeleoluks Toskaana lõpupututest päevalillepõldudest.


pühapäev, 7. juuni 2015

Best of friends - maasikad & šokolaad!


Kuigi mõned vaidlevad vastu, siis ma arvan endiselt, et kui kaks asja peavad koos käima, siis on need maasikad ja šokolaad. Olen endale kindla eesmärgi seadnud, saada šokolaadi-brownie kook täiuslikkuseni viimistletud ehk siis, et kõik maitsed saaks väga head ja kooslus toimiks ning ka kook ise oleks stabiilselt hea väljanägemisega. Seetõttu täna väga midagi uut ei lisandunud. Brownie põhja puhul avastasin, et 23 min on just paras aeg ümmarguses vormis, et põhi jääks mõnus "gooie".
Browni retsept asub siin: Brownie 

Toorjuustu-vahukoore-kondenspiima kreem

2 pakki toorjuustu
300 ml vahukoort
120 ml kondenspiima
vaniljekaun
veidi suhkrut maitseks
4 lehte želatiini

Vahusta toorjuust, lisa vaniljeseemned, kondenspiim ja vahusta kuni pehme vaht. Eraldi nõus vahusta vahukoor. Sega kreemid kokku enne žealtiini lisamist. Želatiin pane 5 min külma vette ligunema ning siis kalla enamus vett ära ning lase mikros 15-20 sek sulada. Kalla kiirelt vahustades kreemile hulka.

Glasuur

150g tumedat šokolaadi (80%)
150g piimašokolaadi (40%)
300 ml vahukoort

Sulata šokolaad veevannis ning nirista vispliga segades vahukoore hulka. sega hoolega kuni glasuur on siidjas ja paks.


Tasanda brownie ning lao ringis peale terved maasikad. Mina pani 2 ringi. Seejärel tõsta peale kreem ning pane tarretuma külmkappi. Järgmisel päeval kata glasuuriga, lase seista jahedas paar tundi ning kaunista maasikatega.


Pean ütlema, et sai päris ok!

reede, 29. mai 2015

Too hot to handle - kuum seakael!



Age Treppoja Sahvri moosid on väga mõnus tooraine igasuguste uute retseptide ja koosluste jaoks. Olen pea kõik moosid läbi proovinud ja eile sai siis tehtud üks põrgulikult HOT õhtusöök. Hot on muidugi igaühe  maitse küsimus, meie pere üldiselt armastab vürtsikat, kes aga vähem, see jätku pool tšilli kogust välja. Liha kõrvale sobivad igasugused salsad imehästi. Vahest lihtsalt pole aega ja mahti kastmetega jännata. Minu tehtud kartulipalli asemel võib samuti kergemat vasutpanu teed minna ja lihtsalt parmesani-kartulitampi kenasti serveerida. Pean jällegi ütlema, et mul ei ole rohkem aega kui teistel õhtusöögiga jännata, mulle lihtsalt meeldib kenasti kõik taldrikule seada, rohkem loomingulisust perenaise õhtupoolikusse ;)

Retsept

Liha
  • 1 kg kaelakarbonaadi tükk
  • 1 purk Treppoja Sahvri rabarberi ja tšlli maiust
  • soja, õli, soola
Lõika karbonaadist suhteliselt õhukesed portsjontükid. Sega moos ja maitseained marinaadiks ning pane liha marineerima 1 -2 tunniks. Grillimisel arvesta, et mahlad tuleb kinni lasta kiirelt suuremas kuumuses ning siis pintselda kummalegi poole marinaadi ning grilli kiirelt. NB! Liha ei tohi ega pea olema süsimust, pigem seest kergelt roosakas ja mahlane. Mina keerasin ja määrisin kummaltki poolelt, peale mahlade kinni laskmist, kaks korda. Peale pintseldamist pane grillile kaas  peale ning lükka kuum süsi lihatüki alt ära.

Rabarberi avokaado salsa
  • 1 vars rabarberit
  • 1 avokaado
  • 2 shallot sibulat
  • peotäis värsket koriandrit
  • 3-4 tšillit ( kollased ja punane)
  • suhkrut, soola, rapsiõli
Puhasta tšilli seemnetest ning koori rabarber. Haki kõik komponendid va avokaado väiksesteks tükkideks ning sega omavahel kokku. Viimasena haki avokaado ning sega kergelt läbi. Lase seista veidi enne serveerimist. Kes väga tulist ei armasta, see pangu 1 tšilli. 


Kartuli parmesani pall

  • 1 kg kartulit
  • 50 g parmesani
  • 2 muna
  • riivsaia või panko riivsaia
  • soola, valget pipart, muskaatpähklit
Keed kartul ning lase jahtuda. Tambi puruks ja lisa riivitud parmesan ning kergelt lahti klopitud munakollased. Sega ja maitsesta. Vormi pudrust pallid, kasta need munavalgesse ja seejärel riivsaia. 
Küpseta (fritüüri) õlis kuldseks ning lase järelküpseda 160 kraadises ahjus 5-6 min.

Suu õhetamine loputa üle külma vahutavaga!

teisipäev, 26. mai 2015

Rabarber & kummel - uus dünaamiline duo minu koogitaldrikul!


Ootamatute asjadega on alati nii, et need on üllatavad. Just nii üllatav on ka kummelivaht minu rabarberikoogis. Seni pole keegi ära arvanud, mis maitse see huvitav on, mis üllatavalt hästi seltsib rabarberi hapukusega. See kook oli eile "Õhtusöök kuulele" dinnerparty magusroaks. Söödi kõik ära, ju siis maitses!

Retsep:

Põhjaks  mandlibiskviit

Mousse

  • 500 ml vahukoort
  • 1,5 spl želatiini
  • 6 munakollast
  • 7 spl vett
  • 115 g suhkrut
  • kummeliteed, rabarberi püreed
Vahusta vahukoor ning pane jahedasse seisma.  Pane želatiin 2 spl veega ligunema. Kalla ülejäänud vesi ja suhkur potti ning keeda suhkrusiirup kuumuseni 115 kraadi. Seejärel mikserda munakollaseid veidi lahti ning hakka kiirelt peene nirena lisama suhkrusiirupit, ise samal ajal vahustades. Vahusta kuni suhkrusiirup on kõik sisse kallatud ning siis sulata želatiin mikros 15 sek. Lisa munadele. Vahusta mune kuni vaht on hele ning täiesti jahtunud. Seejärel võta vahukoor ja jaga pooleks. Valmista ette 50 -80 ml kanget looduslikku kummeliteed ning võta 115 g rabarberi püreed.
Jaga ka munavaht kaheks aga hakka vahukoorele seda hulka segama järk järgult. Kõige lõpus lisa ühele osale tee ja teisele püree.  Valmista ette koogivorm või metallrõngad. Biskviit peaks olema põhjas. Vala peale 1/3 kummelivahtu ja seejärel 1/3 rabarberivahtu. Kata kilega ja pane külmkappi tarretuma.  Kaunistuseks ning hapuks krõmpuks panin õhukesed punased ja roosad rabarberi viilud üleöö suhkruga seisma. Juurde raputasin koogile veel paukuvat suhkrut, see omakorda tekitas külas olnud neiudes väikse üllatusmomendi.

Maiustada on ikka aegajalt tore eksole?

Õhtusöök kuuele - part kollase ja rohelisega!



Mul oli au võõrustada oma toredaid kursusekaaslasi Age, Tiinat, Eve, Ilonat ja Katrini, kellega koos me teeme nn "Õhtusöök kuulele" sarja. Oleme juba käinund Tiina ja Katrini maitsvaid toite nautimas ning eile oli siis minu kord. Pakkusin kolme rooga, millest pearoa panen esimesena siia üles. Teised kaks olid siiakala cheviche, avokaado sorbee ja maisinäkileivaga ning kummeli- rabarberi mousse cake. Teen neid õigepea uuesti, siis saan ka vähe paremad pildid, mida blogis näidata.

Pearoast. Menüü koostamisel muutus see roog ajas kõige rohkem. Algsest ideest jäi järgi ainult värvid ja part. Kõik muu muutsin ja mõtlesin kordi ümber ning viimased muudatused tegin vahetult enne serveerimist. Alustasin eelneval päeval pardi röstimisega ning porgandi steikide keerutamisega. Porgandisteikide idee on CRU-st saadud, seal on äge vegge roog lilla porgandiga.

Retseptid


Savoy kapsa rullid
  • pardikoivad 4 tk
  • MOP kaste (porru, ingver, küüslauk - praadida kergelt, lisada rabarberipüree, mango, soja, mesi) Püreestada blenderis kõik kokku, maitsestada vajadusel veel soola, pipra ja suhkruga. Kasta liha iga 20 min tagant 3 h 150 kraadi juures.
  • Savoy kapasas
  • Rõõsk koor
  • Selitatud või
  • Soja, sool, pipar

Savoykapsa lehed blanchida kergelt ning panna külma vette. Lõigata jämedam lehejuure osa. Pardiliha rebida kontidelt ning segada kokku veel MOP kastmega ning lisada soja ja pipar, soolaga maitsestades valmistada rullide täidis.  Rullida rullid ning panna ahjuvormi, kallata peale rõõska koor ja võid ning panna fooliumi alla 200 kraadi juurde 20 minutiks.

Rohelised köögiviljad

  • Suhkruherned ja brokolini
Blanchida ning hiljem kergelt läbi praadida võis, maitsestada.

Mangosalsa

  • mango
  • tsilli
  • shalott
  • koriander
  • sool, suhkru, pipar
  • laim (koor ja mahl)
Kastmeks kasutasin kapsarullide leent ning juurde praadisin pardirinda.

Planeerisin juurde ka kartuli gnocchid teha aga need läksid metsa - 
vahest läheb midagi metsa ka :)!



reede, 22. mai 2015

Lihtsamast lihtsam õhtusöök - improvising on the go!


Soovitati midagi lihtsat teha. Tegin midagi lihtsat ;) Polenta sealiha kaste ja kerge salat. Polentat sellisel kujul tegin  esimest korda. Mind imponeeris mõte kollasest, kreemisest, veidi parmesani järgi õhkavast koogist... Just täpselt selline tuligi, kusjuures võttis aega 10 min. Polenta tahenemise ajal tegin valmis kastme ja salati ning kogu õhtusöök valmis 20 minutiga. 

Retseptid:

Polenta
  • 3 klaasi vett
  • 1 klaas maisimannat
  • 30 g võid
  • 30g parmesani
  • soola
Võta sügavam pann ning pane vesi keema, maitsesta soolaga ning kui vesi keeb lisa vaikselt maisimanna, ise samal ajal segades. Sega ning keeda kuni manna on pehme. Ettevaatust, see kipub pritsima suuri kuumi õhumulle otse näkku! Umbes 7 min pärast on puder parajalt paks ning kisub panni külgedelt lahti. Lisa riivitud parmesan ning või ja sega kiirelt ühtlaseks massiks. Vooderda piklik vorm toidukilega ning kalla puder sinna sisse. Silu ning pane jahtuma. Õnnestunud polenta peaks tahenema suhteliselt kiiresti ning sellest kannatab umbes 15 minuti pärast soovitud kujuga koogid lõigata. Prae kooke enne serveerimist kiirelt võis, jällegi need asjandused kipuvad kõvasti pritsima. Soovi korral võid veel parmesani peale raputada ja maitsestada peterselliga.

Sealiha kaste kapparite ja seentega
  • Strogonovi sealiharibasid 
  • paar peotäit seeni
  • peotäis kappareid
  • 1 sibul
  • 2 spl merevaiku
  • 150 ml rõõska koort
  • pipart, soola, ürte
Kuumuta pann, lisa õli ning prae sealiha 2 peotäit korraga. Ära keera liha enne kui see on pruun. Tõsta pruunistatud liha eraldi. Tükelda sibul peenikeseks, haki kergelt kapparid ning poolita seened (mul oli päris beebid, kui suuremad siis on mõistlik need ka viilutada). Prae võis kapparid krõbedaks, lisa sibul ja seened. Sibul ei tohi kõrbema hakata, selle vastu aitab kiire segamine ja madalam temperatuur. Kui sibul klaasjas, lisa liha, sega ning maitsesta pipra ja soolaga. Lõpus lisa koor ja merevaik. Lase korra keema ning maitsesta ürtidega. 

Selleri- granaatõuna- tomatisalat
  • seller
  • granaatõun
  • peedilehed
  • tomat
  • ürdimajonees (2 munakollast, poole laimi mahl, 0,5 tl sinepit, ürdiõli või tavalist õli)

Tükelda seller ning viiluta tomat. Rösti tomatit korra kuumal kuival pannil ning aseta salatipõhjaks, maitsesta soola ja pipraga. Sega seller kokku granaatõunaseemnete ja peedilehtedega ning tõsta tomatile. Kalla üle värske ürdimajoneesiga või siis tee ise oma majoneesikaste!

Täna sai peale kokkamist ka õue tomateid istutama minna - ei olnudki köögis 3 tundi!