neljapäev, 25. juuni 2015

Toskaana maitsed vol 1 - TI-RA-MI-SU värskete virsikute ja murelitega!


Tagasi Eesti suves ja hing täis päikest! Hakkan vaikselt harjuma, et kingad tuleb jalga panna ja jope selga ning päike ei paistagi kogu aeg. Need 2 nädalat olid tõesti vajalikud, peale eriti pingelist ja kiiret sügis-talve-kevadet. Kuna retsepte sai vahepeal palju katsetatud ning õnnestus ka korralik pasta- ja pitsakoolitus endale hankida, siis panen esimesena üles ühel õhtul reisiperele pakutud tiramisu. Olin varasemalt kodus teinud nn mugandatud retsepte, kus munakollane asendatud toorjuustu vmt. Kuid Itaalias tundus see kohatu ning otsisin välja selle päris õige :) Ostsin ka väga kvaliteetse maskarpoone juustu, et maitse ikka see õige tuleks ;). Pean ütlema, et see maius on hästi tehtuna üks paremaid, kuid vesise ja lahjana võib ka kogu õhtusöögi ära rikkuda. Just selliseid vesiseid ja koledaid olen paraku pidanud Tallinnas tihti saama.

Niisiis retsept (jätkus 8-le)


  • 1 kg kvaliteetset maskarpoone juustu
  • 10-12 munakollast
  • 50 g suhkrut
  • 200 ml kanget kvaliteetset espressot
  • 2 spl rummi
  • 2 spl kvaliteetset kakaod (Kalevi oma kõlbab hästi)
  • 1,5 pakki kvaliteetseid Savojardi küpsiseid


Värskeid marju või puuvilju soovi korral.

Esmalt valmista espresso ja lase sellel jahtuda. Seejärel võta toasoojad munakollased ning vahusta need suhkruga kohevaks kõvaks vahuks (u 5 min). Sega munavahule hulka maskarpoone ning vahusta ühtlaseks pehmeks vahuks. Lõpus lisa vahule 4 spl kohvi ning sega.  Rummi võid soovi korral ka ära jätta kuid kui soovib, siis lisa see kohvile.
Võta sobiv vorm ning kasta küpsised vaid korraks kohvi sisse ja lao nendest kiht vormi põhja. Seejärel tõsta või pritsi peale vaht. Jätka nii 3-4 korda. Pealmine kiht on vahust.

Kata vorm kilega ning pane külmikusse vähemalt 2 h seisma. Veel parem kui kook saab seista vähemalt 8 h. Vahetult enne serveerimist raputa läbi sõela peale kakao ning kaunista soovi korral.

Puuviljad võid ka koogiga samaaegselt kergelt suhkruga läbi segada ning vähese tsitruse mahlaga seisma panna, nii on serveerimise ajaks maitsed võimendund.

Tegime sama kooki ka teine kord ja siis lisasime kihtide vahele värsked Toskaana maasikad. Maitses ikka hästi!

Soovin kõigile päikest ja lisan ühe sooja pildi veel meeleoluks Toskaana lõpupututest päevalillepõldudest.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar