teisipäev, 30. juuni 2015

Kuldne trio: maasikas, piparmünt & šokolaad - on trühvlikujul seltsiks siidpehmele gelatole!


Mõni aeg tagasi sai, sõber Ilona juhendamisel, üks tore õhtupoolik sushi seltsis veedetud. Seal proovisime maasika sushit, mis oma olemuselt on riisipall, mähituna maasikasse. Mul tuli juba siis mõte, et tahaks midagi magusat sinna maasika sisse ja nüüd koos selle valgešokolaadi-piparmündi gelatoga sobisid need trühvlid imeliselt. Gelato on Itaalia jäätis, mis ei lähe õigesti tehtuna kunagi kõvaks. Mainin ära, et minu gelato on tegelikult vussi läinud makroonide ganache :D Nagu ikka tuleb leidlik olla. Niisiis segasin vedelale koore-šokolaadi segule hulka piima ning vahustasin munakollased suhkruga ja segasin kokku. Jäätisemasin tegi gelato kenasti valmis ja maitse oli ülihea aga retseptina panen kirja siiski õige ainete lisamise järjekorra. Ilona veab muuhulgas ka Summer Sushi projekti, nii et kutsuge ta kindlasti oma maitsvate sushidega külla.

Maasikatrühvlid

  • piparmünt
  • 150 ml tumedat šokolaadi
  • 150 ml vahukoort
  • ilusad punased maasikad
Tee ganache valmis päev ennem. Haki piparmünt ning lisa koorele, kuumuta kuid ära keeda. Kui oled saavutanud piisavalt tugeva piparmündi maitse, siis kurna koor läbi sõela. Sulata šokolaad veevannis ning nirista kuuma koore hulka, sega vispliga kuni paksenemiseni. Pane pritskotti või õhukindlasse karpi tahenema.  Järgmisel päeval lõika maasikast risti õhukesed viilud ning aseta ringis toidukile tükile. Vormi šokolaadist pall ning pane maasikaratta keskele. Tõsta kile neljast nurgast üles ning vormi maasikad kenasti šokolaadi ümber, keera kile otsad rulli ning pane jääkappi kuni serveerimiseni. PS. ära tee palle väga kaua ennem valmis, kuna maasikas muutub sulades vesiseks. Külmas võiks need pallid olla maksimum 1 h.

Valge šokolaadi-piparmüngi gelato (u 1l)

  • 6 munakollast
  • 200g valget šokolaadi
  • 50 g suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 150 ml vahukoort
  • 70 ml täispiima
  • piparmünti
Vahusta munakollased soola ja suhkruga tihkeks vahuks, vala potti. Kuumuta koor koos piparmündiga ning kurna. Lisa veevannis sulatatud šokolaad ja piim ning kuumuta, kuid ära keeda. Valmis segu nirista vähehaaval potti pandud munavahu hulka ning mikserda aeglaselt, hoia kuumus madal. Munakollased küpsevad kuuma koorega kokku puutudes kuid kui kallad koore liiga kiirelt saad tulemuseks munapudru. Kui segu jääb liiga vedel, siis kuumuta seda pidevalt segades veel pliidil paar minutit. Konsistents on peaaegu sama nagu vaniljekastmel.
Jahuta segu kiirelt jäävannis maha ning pane külmkappi. Võid segu 1 päev ennem valmis teha (hoia külmikus kaanega nõus). Kui segu on jahtunud, siis pane see jäätisemasinasse (minul on täitsa tavaline Prismast ostetud masin, ajab ka asja ära) ning lase masinal töötada u 30 min. Gelato ei ole kõva ja tihke oma olemuselt ning ka hiljem õhukindlas nõus jääkapis ei muutu see kivikõvaks. 

Serveermise juurde võid teha veel mündisuhkrut, mis teatavasti valmib peeneks hakitud piparmündist, veidikesest suhkrust ja natukesest tuhksuhkrust. Lisa juurde tilk vett ja sega ning lase kuivada.

Maailma parim gelato valmib muuhulgas kaubamärgi GROM alt. Soovitan kindlasti proovida kui näete Itaalias või mujal :)







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar