esmaspäev, 20. juuli 2015

Kadunud 3 minutiga - suvine toorjuustu-marja tart!


See tart oli algselt mõeldud järgmisel päeval külla kaasa võtmiseks aga paraku sai see minu kallite pereliikmete poolt ära söödud nii kiirelt, et vaevu jõudsin pilti teha. Vahest kukub esialgu lootusetu projekti lõpptulemus olema just see, kõige maitsvam ja parem. Öelgem siinkohal, et koogi põhi oli see, mis seekord peavalu tekitas. Nimelt panin muretaignale peale fooliumi ja küpsetuspärlid ning neid eemaldades selgus, et foolium ei taha teps mitte taigna küljest lahti lasta. Terve köök oli pärleid täis ja põhi nägi esialgu päris kole välja. Peale ahju tagasi pistmist asi veidi paranes ning lõpptulemus sai suhkruküpsise sarnane krõbe ja hea. Sain ka aru, mis valesti tegin - Ameerika retseptides kasutatavad mõõtühikud CUP, STICK jne tuleb alati ümber konventeerida konkreetse toiduaine kohta mitte üldgrammides. Ma tegelikult tean ka seda aga eile kuidagi sahmerdasin valesti. Ühesõnaga panen retsepti nii Ameerika koguse kui minu poolt grammides kasutatud kogused. Eks siis igaüks ise saab otustada, kas teha õige või vale retsepti järgi. PS. Õige retsepti tulemust ei oska kahjuks soovitada :) Kreemist - seekord mõtlesin veidi "out of the box" ning loobusin vahukoorest. Selle asemel panin hoopis hapukoore ja kook sai mõnusalt kodumaise mekiga. Kohalikud marjad ainult lisasid i-le täpi :)  No ja kuna see konkreetne kook söödi ära, siis tegin kiirelt uued, sinna panin põhjaks minu poolt ammu kasutust leidnud Kaera Anni küpsisepuru.

Retsept:

Põhi (Paula Deen)
  • 185 g jahu (1,5 cup ehk 192 g jahu)
  • 70 g suhkrut (0,5 cup ehk 100g suhkrut)
  • 170 g võid  (1,5 stick)
Kreem
  • 1,5 pakki Philadelphia toorjuustu
  • 50 ml hapukoort
  • 50 g suhkrut
  • sidrunimahla,  1 spl vanilja ekstrakti
  • 1 spl želatiini (kui soovid väikseid kooke teha)
Taigna jaoks võta külmad võikuubikud ning haki jahu ja suhkru sisse. Sega taignaks ning pane pall kilesse ja külma. 30 min pärast vajuta tainas näppudega koogivormi ühtlaselt laiali ning küpseta 180 kraadi juures 15 min (helepruuniks). Jahuta täielikult maha.
Vahusta kreemi koostisosad pehmeks kohevaks vahuks ning kui soovid želatiini lisada, siis leota see esmalt külmas vees 5 min ja seejärel kuumuta sama nõuga mikrouunis 15 sek. Kellel uuni pole, siis lisa želatiinile minimaalne kogus kuuma vett. Sega mikserdades želatiin kreemi hulka. Laota kreem põhjale ja kata meelepäraste marjadega. Mina lisasin viimasest Oma Maitse ajakirjast saadud mõtte järgi ka roosi kroonlehti :)

Väiksed koogid võtan kaasa Katrinile ja Riinule mekkimiseks!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar