esmaspäev, 6. juuli 2015

Bonsoir monsieur - sinimerekarbid prantsusepäraselt!


Sinimerekarbid on üks tänuväärt suutäis. Kõigepealt on need suhteliselt soodsad osta, täis valku, efektsed ning ülimaitsvad ja lihtsalt valmistatavad. Peangi ütlema, et nende tegemine on kergema vastupanu tee valimine. Kogu õhtusöök võtab kokku aega umbes 15 min ja kõht saab oi, oi kui täis. Mina näiteks loovutasin kausi põhjast 5-6 karpi kallile kaasale.

Karpe valmistatakse mitmetel eri viisidel, need sobivad risotto, jambolaya ja pastade sisse. Klassikaliselt vahest kõige tuntumad on valge veini kastmes karbid. Mina kahjuks kuulun nende inimeste hulka, kellele nii suures koguses haput kastet hästi ei mõju, seega selline koorene kaste on oluliselt kõhu sõbralikum. Joone all võin öelda, et mitte just kõige talje sõbralikum :)

Karpe süüakse krõbeda saia või sepikuga, meil oli täna tume ciabatta, seda saab siis murda otse pätsist ning kasta kastme sisse. 

Valgest veinist - kogu aeg küsitakse, et millist veini toidu tegemiseks kasutada. Selge reegel, kasuta veini, mis kuuluks retsepti juurde (Itaalia toitudele, Itaalia vein jne) ning, mis kõlbab juua ka kohe toidu kõrvale. Seega ei ole hea mõte punase veini toidule Sangriat peale kallata ning pärast kallist kuiva veini kõrvale võtta.

Põgusalt ka retseptist:

  • 1 kg sinimerekarpe
  • 2 shalot sibulat
  • 4 küünt küüslauku
  • 1 klaas valget veini või umbes pool pudelit
  • 2 pakki vahukoort
  • 1 puljongikuubik soovitavalt see pehme tarretise moodi või fondi hoopis.
  • peotäis peterselli
  • rohelist sibulat
  • tilli
  • õli ja võid
Haki sibul ja küüslauk peeneks ning võta suurem wok pann või madal pott. Kuumuta pann ning lisa õli. Prae sibul ja küüslauk, kuid ära lase kõrbema vaid pigem peaks see läbipaistvaks muutuma.
Lisa valge vein ning keeda maha (alkohol välja) 5 min. Seejärel lisa peeneks hakitud peterselli varred ja tilli varred ning puljong ja veidi vett. keeda mõned minutid ning lisa koor. Kui koor on keema tõusnud lisa eelnevalt külma veega puhastatud karbid. NB! Enne kuumutamist lahti läinud või katkised karbid viska kohe ära. Karbid on valmis kui need on lahti ja seest mõnusalt punased. Sega veidi, et kuumus ühtlaselt jaguneks. Kõige lõpus lisa paar spl võid,  raputa peale hakitud petersell ja roheline sibul ning serveeri.

Délicieux!

2 kommentaari:

  1. Tere! Olen kommunikatsioonibüroost JLP ja teen Blogimaastiku uuringut. Selleks oleks mul vaja Teie e-maili aadressi. Loodan, et see sobib. Jään vastust ootama. Taavi

    VastaKustuta