esmaspäev, 9. november 2015

It's beginning to look like Christmas - kartulifritterid mahlase seaseljaga!


Kõik, kes soovivad kohe retseptini jõuda, siis kerige hooga alla poole :)

Eelmine nädal sai kogetud päris erinevaid maitseelamusi. Nädal algas Tuljaku külastusega, mis osutus ülimalt meeldivaks. Sellist atmosfääri, nagu Tuljakus, ei leia naljalt kusagilt. Tekib tahtmine sooja teki sisse diivanile kerra kerida,  ning veinipokaal peos sadamast lahkuvaid laevu vaadata. Toit oli ka täitsa tore. Proovisime Tallinna Restoranide Nädala raames pakutud 4- käigulist menüüd. Parima maitseelamuse andsid esimene eelroog täidetud rohemerekarbid, parmesani ja tsilli majoneesiga, mille kohta kogu seltskond üksmeelselt ütles "liiga vähe".  



Teine eelroog - rebitud salati ja kanaga salat oli menüü kõige nõrgem valik. Ehk häda oli selles, et värskust jäi väheks ja salatil puudus ka vau efektiga tekstuur. Proovisin kodus seda ka järgi teha ja lisasin omast peast lisaks rohelisele lehtsalatile, kanale ning jogurtile juurde ohtralt sidrunimahla, nuikapsast ja tilli. Oli enam-vähem :) 



Pearoaks pakuti lammast selleripüree ja hernestega. Omaette väga maitsev roog aga eelroogade järgi oli kogu ports lihtsalt liiga suur. Lisaks ei sobinud minu matisemeeltega selleripüree, mille oleks võib olla tahtnud millegi pähklisema/magusama vastu vahetada. Omaette üllatus oli magustoit - sidruniga jogurtikreem, basiilikujäätis, vaarikad  ja krõbe vahvel. Meie seltskonna ühine otsus - tuleme järgmine kord rohekarpe ja desserti nautima :)

Nädala keskel läksime samuti restoranide nädala menüüd proovima palju kiidetud Tchaikovsky restorani. Ütlen lihtsalt - väga, väga meeldis. Juba vastuvõtt oli nii soe ja omapärane, et tekitas tunde tagasi minna. Kõik luiged vaatasid kenasti otsa ja ootasid. Maitsed olid väga meeldivad ning veelkord, teenindus super.

Kui siis ainuke veidi häiriv detail oli pearoa väljapanek, millelt oleks vast oodanud veidi paremini viimistletud tulemust. Proovisime homaari suppi ja küülikut. Elemente oli nii palju ja maitsed nii head, et pole mõtet pikalt kirjeldada. Esialgselt 2 käigulisest lõunast sai kokku 4 erineva (lisaks 2 amuse bouche - peakoka tervitust) roaga elamus. Minge kindlasti proovige ise järgi!!!

Nädala lõpetas 3 päeva Tallinki laeval. Sõitsime perega väiksele Stockholmi kruiisile ning pean kahjuks ütlema, et kaks nädala alguse kogemust jätsid maha niiii suured kingad, et neid Tallink paraku lähiajal täita ei suuda.  Parim kogemus tuli hoopis vihmases Stochkolmis, kus istusime kõik korraks maha Espresso House kohvituppa. Sealne šokolaadi muffin väärib kohta muffinite autahvlil! Kohvi ja kakao olid samuti esmaklassiliselt valmistatud ning kõiki õigeid barista töövõtteid kasutades.

Kõige selle lõpuks tuligi tahtmine isadepäevaks üks kodune õhtusöök teha. Mõeldud tehtud. Retseptid tulevad minuni üldjuhul kahte moodi - lihtsalt hüppavad pähe mingid mõtted, mida tahaks proovida ning suure sõbra Googli abil (sh ka siis minu poolt jälgitavad blogid jmt).  Kartuli fritterid on esmapilgul nagu kartulikotletid vmt. Kuna minu arust on kotlet liialt üldistav ja  kole nimetus, siis jään inglise keelse varuvariandi peale. 

Retsept:

Kartulifritterid
  • 4 suuremat kartulit
  • 1 porgand
  • 3 muna
  • peotäis tilli
  • 100 g riivjuustu
  • soola, pipart, praadimiseks õli.
Riivi katul ja porgand peenema riiviga peeneks, lisa paar tl soola ning lase sõelal vedelikul välja tilkuda. Pigista kogu mass ühtlaselt kuivaks. NB! Vedelikku tuleb palju! Mida kuivem on kartuli-porgandimass, seda krõbedamad tulevad fritterid.
Kui vedelik väljas, lisa munad, juust, peeneks hakitud till ning pipar.
Kuumuta pann ning lisa õli. Kui õli on kuum keera pliidil kuumus maha, sest fritter tahab küpseda päris kaua, ning liiga kuuma panniga kõrbevad nad lihtsalt ära.
Hoia kaussi veidi külje peal (lõikelaua äärel nt), et võimalik vedelik vajuks ühele poole ning hakka lusikaga kuivemat massi pannile tõstma. 1 fritte = 1,5 spl segu. Prae kummaltki poolelt krõbedaks ning lisa õli vajadusel. Olenevalt suurusest läheb aega kuskil 5-8 min kummagi poolega.

Madalal temperatuuril küpsenud seaselg

Seaseljafilee on hea liha, kuid enamasti kuivatatakse see ahjus ära, mistõttu muutub tihkeks ja kuivaks. Parima seaselja saad nii:
  1. Kuivata kogu filee 
  2. Pruunista pannil igast küljest ja otstest.
  3. Maitsesta (sool,  pipar, suitsuvedelik, soja vmt)
  4. Küpseta 110 kraadises ahjus 1 h ja 20 min või kuni sisemine temperatuur on 74 kraadi. 
  5. Lase 3-5 minutit puhata enne lahti lõikamist.
Kogu õhtusöök nägi välja nagu jõululaud ja seetõttu ka pealkiri täna selline. Igatahes maitses kõik hästi ja  tõdesime, et oma kodus tehtud lihtne toit on ikka kõige parem :)






1 kommentaar:

  1. Helen, väga tore postitus. Väga huvitav oli lugeda Sinu restoraninädala kogemusi. Tuljakus on tõesti rohemerekarbid nii head, et kunagi ühest portsust ei aita :) Magustoidud samuti :)
    Hea oli kuulda, et ka teenindus oli kõikides restoranides meeldiv. Meie külastasime restorani Bordoo... toit oli hea, aga mitte suurepärane, teenindus vajaks kõvasti lihvimist. Järgmine aasta siis uued valikud :)

    VastaKustuta