esmaspäev, 21. märts 2016

Täitsa uus kook kamajahust - lihavõtted on ukse ees!


Nädalavahetus läks kokkamise tähe all. Olen juba mõnda aega tahtnud proovida üht-teist kamajahuga ja viimane katsetus tuli päris hea välja. Eelmine nädal sai külastatud koos terve hulga Eestist pärit toiduhuvilistega Helsinki Toidumessi. Oli täitsa tore päev ja mõne päris hea mõtte sai pähe idanema panna. Eriti rõõmustas mind aga laupäeva hommikune kevadpäike, mis andis kohe energiat terveks nädalaks.


Aga nüüd koogist. Tahtsin teha pashat aga tordi kujul, mitte ainult kohupiimana ning mõtlesin sinna juurde head põhja. Biskviit nagu ei sobi, küpsisepõhi on igav... Tavaline besee liiga õhuline. Siis tulid meelde õhulised küpsised, mida tegin kasutades puru ja vahustatud munavalgeid. Sealt edasi sai mõte pandud idanema ja retsept sai  kokku selline:

Põhi:
  • 100 g võid
  • 50 g mandlijahu
  • 100 g kamajahu
  • 100 g suhkrut
  • 5 munavalget
  • 200 g suhkurut
  • 2 tl vaniljesuhkrut
  • 2 tl kuhjaga maisitärklist
  • 2 tl valgeveini äädikat.


Riivi või ning valmista kamast, võist, mandlijahust ja 100 g suhkrust puru. Pane sügavkülma.
Vahusta munavalged ning lisa vähehaaval suhkur. Lõpus lisa vaniljesuhkur, tärklis ja valgeveini äädikas. Sega ettevaatlikult puru munavalgevahu hulka. Võta 2 ahjuplaati, joonista küpsetuspaberile soovitud suurusega rattad ning keera joonega pool alla. Seejärel laota taigen ühtlaselt laiali. Küpseta 150 kraadi juures 1h ja 15 min. Lase täielikult maha jahtuda.

Kohupiimakreem:
  • 3 pakki (200g) vanlijemaitselist kohupiima
  • 150 g toorjuustu
  • 100 ml vahukoort
  • peotäis kooritud sarapuupähkleid
  • 2-3 virsikut (kompoti oma)
  • peotäis kuivatatud aprikoose või rosinaid või soovitud marju.
  • 2 sidruni riivitud koor ja 1 sidruni mahl


Vahusta kohupiim, toorjuust ja vahukoor ning lisa sidrunikoor ja mahl.  Vajadusel lisa veidi suhkrut.
Soovi korral jaga segu kaheks ning sega ühele sisse rohelist toiduvärvi.

Kõige alla pane besee, seejärel kohupiim. Raputa üle tükeldatud virsikute, aprikooside ja pähklitega. Keera peale teine besee (et tort jääks pealt sile siis keera tagurpidi) ning kata ülejäänud kohupiimaga. Kaunista šokolaadimunadega ja vahukommidega.

Tort on parim peale üleöö seismist :) Head maiustamist!





2 kommentaari:

  1. Oo, see on tõesti erakordselt ilus, kevadine ning isuäratav. Retsept tundub täitsa järgitehtav ka, peaks proovima.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud☺ Proovi kindlasti. Täiesti teistmoodi ��

      Kustuta