teisipäev, 2. veebruar 2016

Tarte tatin ja American Pie - karamelliga õunad kahte moodi!


Kuna ma pole nii kaua midagi jälle postitanud, siis teen täna tasa ja jagan kahe imelise koogi sünnilugu :) Haiguste hooaeg on käes ja vahelduva eduga on mul peres igasugused viirused möllanud. Lisaks võtsin ennast lõpuks ometi kätte ja üritan kinni pidada tervisliku toitumise reeglitest ning mitte süüa peale 19.00. Reeglid on tegelikult lihtsad ja teoorias ma ju tean neid niigi aga nüüd leppisin oma klubi (Golden Club)  treeneri Katrin Pärdiga kokku, et ta kontrollib mind iganädalaselt ja see lisab tohutult motivatsiooni.  Vahepeal ilmus ka veebruari Oma Maitse, kus seekord katsetan tuttavate süldilaua retseptidega uues kuues. Lisaks minu loole on seal muidugi väga palju huvitavat lugeda ja vaadata. Ma tegelikult lausa naudin neid hetki kui saab imeilusaid toidupilte vaadata. Mul on palju areneda :) Selle aasta üheks plaaniks on ka veel korralikult pildistamine ära õppida. Hetkel klõpsin lihtsalt oma lõbuks.

Õuntest, karamellist ja kookidest. Eelmine nädal läksin sõbranna Merlile külla ja kuna minu peale jäi magusa organiseerimine, siis mõtlesin teha "tarte tatin'i". Olen seda ammu proovida tahtnud aga pole põhjust olnud. Sama lugu klassikalise "American piega". Meil teevad väga vähesed kohvikud seda ja nendestki olen ainult Ruccolas head saanud, seega pidin ise tegema.

Tarte tatini sai isegi 2 korda tehtud, kuna esimene kukkus päris hästi välja. Nii juhtuski, et kolmel päeval seitsmest sai õuntega mässatud. Kuna mul oli ka sünnipäev eelmine nädalavahetus, siis sai tehtud ka kohupiimatorti ning Pavlovat. Kohupiimatordi põhi oli tuttavas genoise biskviidist ja välja nägi selline:

Mõlemale õunakoogile sai õunad ühe retsepti järgi sisse tehtud ning ka taigen oli suuresti sama. Lihtsalt väga erinev küpsetusviis ja täiesti erinev maitse sellest tulenevalt.


Retsept (esmalt valmista mõlema koogi puhul taigen, kuniks see on külmas saad õuntega tegeleda)

Karamellised õunad:

6-8 õuna
100 g suhkrut (võib ka pruun)
50 g võid
20 g vett
sidruni mahla
soovi korral veidi Calvadost.

Koori ja puhasta õunad ning lõika tarte tatini jaoks sektorid, American pie jaoks aga sektor omakorda pooleks. Kas 4 või 8 sektorit on õuna suuruses kinni. Samuti vorm, mida kasutada võiks olla keskmise suurusega, mitte väga väike ega väga suur. Mina sain sünnipäevaks uhiuue Denby malmpanni ja tegin tarte tatini seal sees. Kui õunad puhtad, siis vajuta neile peale umbes poole sidruni mahl. Raputa läbi ja lase veidi seista.
Võta paksu põhjaga pann ning kalla sellele suhkur ühtlase kihina. Lülita sisse kõrge kuumus ning oota kuni suhkur karamelliks hakkab muutuma. NB! Segada ei tohi ennem kui vähemalt pool on juba sulanud. Kasuta segamiseks puulusikat. Kui suhkur sulanud ja segu on mõnusalt merevaigu karva lisa ettevaatlikult kuum vesi. Sega kiirelt läbi ja seejärel lisa võikuubikud. Kuumuta nüüd keskmisel kuumusel kuni või on sulanud ja saad õunad sisse panna. Õunte kuumutamiseks läheb olenevalt tükkide suurusest umbes 10 minutit. Väga pehmeks pole mõtet neid lasta.  Tarte tatini puhul kalla vormi põhja karamelli ning lao õunad sinna peale. Kalla ülejäänud karamell ka õunte peale. American pie tahab vähe kuivemat õunasega, seega seal jääb karamelli vedelikku üle. Samuti peab pie jaoks olema kogu segu täiesti maha jahtunud. NB! Ära jumala pärast maitse karamelli kui see on pannil. Kuumus teeb keele ja suuga 1/0.

American Pie Taigen (mugandatud Footnetworki retseptist):

280 g jahu
4 spl suhkrut
1 tl soola
140 g võid
1 suur muna ja 1 munavalge

Tükelda või 1x1 cm tükkideks. Pane jahu kaussi ja sega suhkur ning sool sisse. Võta vispel või kahvel ja sega kõik korralikult läbi. Lisa külm või ning näpi läbi kuni saavutad koogipuru taolise massi. Seejärel lisa muna, mis on eelnevalt veidi lahti klopitud. Sega  kõik ühtlaseks taignaks ning vormis sellest disk. Mähi kilesse ja pane vähemalt 1 h külma. Kui taigen on piisavalt külmas olnud võta veidi jahu ning jaga taigen kaheks. Rulli mõlemad osad ümmarguseks õhukeseks rattaks. See kogus on mõeldud 23cm läbimõõduga vormi jaoks. Kui mõlemad rattad rullitud, võta 2 küpsetuspaberit ning rulli koos paberiga taignarattad kokku. Pane 15 minutiks külma.  Võta vorm ning aseta üks taignapool põhja ning suru servadesse nii, et 2cm jääks üle ääre. Lõika servad kenaks ning pintselda munavalgega. Seejärel täida pirukas õunteseguga, raputa peale veidi kaneeli ning kata teise taignarattaga. Pealmisel taignal võiks sisse teha mõned õhuaugud või siis vormiga kenad kaunistused. Tõsta alumine serv üle esimese ja vormi vastavalt soovile. Võid teha ka taignast palmikud või muud kaunistused. Minul eriti üle ei jäänud seega piirdusin mõne tagasihoidliku südamega.
Kaunistused kinnita samuti munavalgega. Kui pirukas valmis pane see veel 10 -15 minutiks külma. Samal ajal kuumuta ahi 200 kraadini ning pane rest keskmisele tasemele. Enne ahju panemist pintselda kogu pirukas üle munavalgega ning raputa peale suhkrut. Pirukas küpseb ligikaudu 40 minutit või kuni on kuldpruun. Lase enne serveerimist veidi jahtuda.


Tarte tatini taigen (BBC Good Food):

320 g jahu
225 g võid
110 g tuhksuhkrut
3 munakollast

Sega taigen sarnaselt eelmisele, jaga kaheks, vormi pallid ning pane vähemalt tunniks ajaks külma. Kui õunad on vormi pandud koos karamelliga, siis võta juustunuga ning tõmba külmast taignast õunte peale ühtlased ribad. Jätka kuni kogu pirukas on kaetud vähemalt 2,5 cm kihina.  Küpseta 220 kraadises ahjus umbes 20 minutit.  Lase enne keeramist veidi jahtuda ning serveeri kvaliteetse vanilje jäätisega.

Ja valmis kujul näeb asi välja nii:



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar