Teisipäev, 26. aprill 2016

Viimane õunakook enne suurt suve!


Kevadel enam nii naljalt õunakooki ei tee aga need punased kutsusid ennast ostma paar nädalat tagasi.  Eelmine aasta sai tehtud pisikesi lehttaigna õunaroose, seekord siis õunaroosi tartlet aprikoosimoosiga. Midagi üleliia keerulist ei ole, lihtsalt veidi kannatust õunte lappimisel. Viimased nädalad on tegelikult mustanditesse nii mitu postitust korjanud, et kuidagi ei jõua kõiki üles. Aga Facebookis ja Instagramis toimetan tihedamini. Ehk siis kui keegi soovib mingi konkreetse toidu retsepti, siis võib julgelt FB sõnum saata.

Õunatartleti põhi on juba vana tuttav mandlijahuga taigen, milles siis:

  • 120 g riivitud võid
  • 100 g suhkrut
  • 200 g jahu
  • 75 g mandlijahu
  • 1 munakollane
Riivi külm jahu, lisa suhkur, jahu ja mandlijahu. Sega ühtlaseks puruks ja lisa klopitud munakollane. Vormi pall ja pane külma 20-30 minutiks. Seejärel rulli õhukeseks ning pane tartletivormi (antud kogusest jätkub kahe  keskmise vormis jaoks). Tee kahvliga augud ja pane 15-20 minutiks sügavkülma. See hoiab ära äärte allalangemise. Küpseta 200 kraadi juures 10 minutit (hele, kuid peaaegu valmis).

Katteks:
  • 4-5 suuremat õuna
  • 50 g suhkrut
  • sidrunimahla
  • aprikoosimoosi
Puhast aja viiluta õunad ning kalla üle suhkruga, kalla peale keevat vett ning lisa sidrunimahl. las seista seni kuni teed taigna. Kui taigen tuleb ahjust välja, kata see esmalt aprikoosi moosiga ning seejärel lao ringiratast peale õunaviilud. Raputa peale ohtralt suhkrut, et tekiks mõnus karamell.
Küpseta olenevalt õunte valmidusest veel kuni 10 minutit.

Ja valmis nad ongi, hea kaasa võtta külla grillima või ise värske piparmünditeega nautida kui õues kallab! 

Hea tuju teevad ka ilusad lilled ja mul õnnestus korraga vaasi saada kõik oma lemmikud - tulikad, freesiad ja pojengid!





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar