esmaspäev, 21. september 2015

Suussulavad küpsised - ja üks ploomikook!


Vahest on hea võtta midagi eriti mõnusat ja õhulist pealelõunaseks snäkiks. Need küpsised on tegelikult ühe katsetamise tulemus ja nüüdsest kindlalt minu retseptikogumikus :) Samast taignast tegin ka ploomikoogile katte peale, kus see maitses samuti ülimõnusalt. Möödunud nädalavahetus läkski kiirelt kollaseid kaselehti riisudes ning uusi retsepte proovides. Soovitan soojalt ilusaid ilmu nautida, kuni neid veel on. See sügis tundub olevat üldse justkui pooltroopilise kliimavöötmes kulgemine, mis mulle omakorda väga meeldib. Sooja vastu pole mul küll midagi :)

Retsept:
  • 150g võid
  • 150 g demera suhkrut
  • 120 kuivaineid jagada võrdseteks osadeks: jahu, kaerahelbed,
  • 30 g mandlilaaste
  • 2 spl kaneelipulbrit
  • 3 munavalget
  • 0,5 tl soola
  • 40 g suhkrut
  • kaunistamiseks mandlilaaste
Riivi või ning näpi sisse jahu, kaerahelbed ja mandlilaastud. Sega suhkur ja kaneel, lisa jahusegule. Pane saadud puru sügavkülma vähemalt paariks tunniks.
Soojenda munavalged toatemperatuurini ning hakka madalal kiirusel vahustama. Lisa sool ning kui vaht on juba pehme, siis lisa vähehaaval suhkur. Vahusta maksimumkiirusel kuni tekib tihe ja läikiv vaht. Sega vaht ja külm puru kokku ning tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile supilusikaga padjakesed. Küpseta eelnevalt soojendatud 150 kraadises  ahjus 15-20 min. Kui küpsised valmis, lase neil jahtuda ning alles siis võta ettevaatlikult plaadilt. 

See küpsis on peaaegu et ebareaalse konsistentsiga - veniv, samas suussulav!

Sama taigen läks peale ka ploomitartletile.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar