teisipäev, 29. september 2015

Astelpaju panna cotta tort - vitamiinipomm!


Minu armas kolleeg Viia tõi meile kontorisse terve korvitäie astelpaju ning need kutsusid kohe tegutsema. Ütlen ausalt, selle koogi tegemine võtab natuke kauem aega aga tulemus on jällegi seda väärt :) Idee tuli tegelikult Jamie Olivieri ühest päevapostitusest ning seal oli sarnane kooslus portsjonmagustoiduna pokaalidesse pandud ja ilma põhjata.

Retsept (tavalise 26 cm vormi jaoks):

Astelpaju püree/moos
  • 800g  puhastatud astelpaju marju
  • u 250 g suhkrut 
  • 8 lehte želatiini
Pane marjad potti ning vala üle suhkruga. Lase madalal kuumusel suhkrul sulada. Segada pole vaja. Kui suhkur on sulanud siis sega kergelt läbi ning lase korraks keema. Sõelu marjad läbi sõela ning pane segu jahtuma. Selle võid valmis teha ka eelneval päeval. Sega püree korralikult läbi ning jaga 2 osaks.. Žealtiin leota samuti kahes osas.  Esmalt läheb kook tarretuma panna cotta kreemi kihiga. Esimese astelpaju kihi võid kokku segada samal ajal. Leota želatiinilehti 5 min külmas vees, kalla vett vähemaks ning sulata mikrouunis 20 sek. 

Koogipõhi:
  • 200g Maris Gilden krõbedaid  kaeraküpsiseid võiga
  • 2 spl võid
Pane küpsised ja või blenderisse või köögikombaini ning purusta peeneks. Kui tehnikat kodus napib siis vanad head näpud saavad ka hakkama. Suru saadud puru küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja. Kook jääb hea kui põhi pole liiga paks - täpselt paras on ca 0,5 cm põhja tugevalt kokku surutuna.

Panna cotta kreem:
  • 2 x 380g maitsestamata jogurtit (kasutasin seekord laktoosivaba Gefilus jogurtit)
  • 400 ml vahukoort
  • 1 vaniljekaun
  • 190 g kondenspiima (kuid tuleks oma maitse järgi kogust timmida)
  • 8 lehte želatiini
Pane vaniljekaun koore sisse ning kuumuta. Puhasta kaun seemnetest ning lisa  koore sisse. Lase koorel jahtuda aegajalt segades, et ei tekiks kilet. Vahusta kergelt jogurt ja kondenspiim ning lisa vahustades jahtunud kooresegu. Jaga saadud kreem  kaheks võrdseks osaks. Kummalegi osale tuleb želatiin eraldi sisse segada. 4 lehte želatiini läheb siis esimese kihi kreemi sisse. Sega želatiin koorekreemile ning vala koogivormi põhja. Aseta tarretuma kas sügavkülma või külmkappi. Järgmise osa koorekreemi saad valmis teha kui kook on astelpaju püree esimese kihiga tarretumas.


Karamelli - pähkli - küpsise puru:
  • suur peotäis metsa- ja kreekapähkleid ning mandlilaaste
  • 3-4 kaeraküpsist
  • 100 g suhkrut
Purusta pähklid kergelt. Valmista suhkrust karamell ning kalla küpsetuspaberile. Raputa üle pähklitega ning lase taheneda. Jahtunud ja tahenenud karamell murra tükkideks ning pane koos küpsistega blenderisse ja purusta ühtlaseks puruks. 


Tort koosnebki 4 kihist: 1. panna cotta; 2. astelpaju; 3. panna cotta; 4. astelpaju

Kui kõik kihid on tardunud, siis lase koogil üleöö seista. Pähklipuru raputa peale vahetult enne serveerimist. Kook võib veidi ebaõnnestuda kui želatiinikogused on liiga väiksed, samas on üle tarretunud panna cotta ka suhteliselt jube - mis ma saan soovitada: proovige :) teen seda lähiajal veel ja üritan siis meeles pidada ning kihilisest koogitükist ka külje pealt pildid teha.

Ja siin ongi uuem pilt! Korrigeerisin veidi ka ülal koguseid, kuna tuleb välja astelpaju on enamasti karbis müügil ja 400g on siis ühe kihi kohta vaja võtta.








3 kommentaari:

  1. Hea meelega prooviks seda torti teha :), kui saaks täpsustada grammides kui palju küpsiseid, joghurtit ja kondenspiima läheb vaja. âitahh :)

    VastaKustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  3. Hei Liisi!
    Parandasin retsepti. Minul jäi panna cotta kreemi üle veidi,s est soovisin täpselt ühesuguseid triipe saada :)

    Loodetavasti oli abi

    Tervitades
    Helen

    VastaKustuta