teisipäev, 7. aprill 2015

Sea sisefilee, kartuligratääni, suitsujuustukastme ja värske soolakurgi ning marnieeritud redise hernevõrse salatiga




Seasisefilee on olnud mõistatus minu jaoks. Päris asualt öeldes pole olnud õnne seda maitsvana saada. Ikka kuiv või maitsetu. Eelmisel nädalal koolis proovitud tehnika osutus võitjaks. Sisefilee on olenemata loomast, parim pruunistatuna ning kiirelt ahjus üle küpsetatuna. Kõrvale pakkusin oma seltskonnale kartuligratääni ning värsketest soolakurkidest, kergelt marineeritud redistest ja hernevõrsetest salatit. Kaste sai seekord suitsujuustune.

Retseptid:

Seasisefilee - portsjontükid puhastada kelmetest ning pruunistada tulisel pannil õlis igast küljest. Maitsestada soola, pipra ja  BBQ klasuuriga. Ahjus küpses minu liha 10 minutit (200 kraadi juures). Peale ahjust võtmist lasin fooliumi all rahuneda ca 10 min.

Kaste - Tegemist on koolist saadud retseptiga, mille au kuulub...... .
Vajad:

  • 1 sibul
  • 30 g võid
  • 50-100 ml valget veini (Põltsamaa Kuldne)
  • 200g suitsujuustu
  • 125 g toorjuustu
  • 200 ml rõõska koort (maitse järgi kas 35% või 10%)
  • Valget pipart, soola
Haki sibul pisikesteks tükkideks ning kuumuta poti põhjas võiga, sega kogu aeg, et sibul klaasistuks mitte ei kõrbeks. Peale 10 min lisa valge vein ja keeda kokku. Seejärel lisa juurde riivitud suitsujuust. NB! Juustu segamisel peab kuumus olema minimaalne. Sega kiirelt ühtlaseks ning lõpuks lisa toorjuust ja koor. Lase keema. Kurna läbi sõela ning keeda paksemaks soovi järgi. Lõpuks maitsesta soola ja pipraga.

Kartuligrätään - lihtsamast lihtsam kui omad köögikombaini. Viiluta kartulid kõik ühesugusteks õhukesteks viiludeks ning sega vähese oliivõli ja valge pipra, soolaga. Lao ükshaaval õliga määritud ahjuvormi. Kui kõik viilud kenasti laotud kihiti, siis otsi midagi, millega saad kogu vormi ühtlaselt alla vajutada. Suru kartulid kokku ning kalla peale koor (150ml keskmise ahjuvormi jaoks). Küpseta 180 -200 kraadi juures 45 min. Kõige lõpus lisa riivitud juust või mozarella viilud ning küpseta veel 5-10 min. Kuid saab ka ilma, siis jäävad kartulid pealt krõbedad.Õige kartuligrätaään ei ole väga pehme. Pigem on kartulid kergelt alaküpsenud kuid koos moodustavad ülihea ja hästi väljanägeva portsjoni. Gratääniga ongi nii, et kui see on õigesti tehtud, on seda kuumalt võimalik vormist otse kenasti välja lõigata. Liiga lõdvalt laotud kartulid aga vajuvad laiali.

Värske salat 
Vajad:
  • Redis
  • Värske soolakurk
  • hernevõrsed
  • ruccola
  • küüslauk (1 küüs)
  • oliivõli (4-5 spl)
  • valge veini äädikas (1-2 spl)
  • laimimahl (0,5 laimi)
  • sool, pipar. kaunistamiseks maasikaid, mustikaid, füüsiali
Sega kokku kaste õlist, äädikast ja laimimahlast. Purusta sisse 1 küüslaugu küüs ning maitsesta pipra ja soolaga. Viiluta redis köögikombainis õhukesteks viiludeks ning pane marineerima kastme sisse. Samuti viiluta kurk. Kastme ja redise võid valmis teha enne liha või karutli kallale asumist, et need jõuaks omavahel kenasti harjuda. Tulemuseks on õrnroosad rediseviilud, mis on ülimaitsvad ning efektsed. Enne serveerimist kurna redis välja kastmest, sega kokku ruccola ja kurgiga ning hernevõrsete lehtedega. Aseta taldrikule ning lisa juurde hernevõrseid. Kõige peale kalla veidi kastet maitseks. 

Kaunista taldrik nii kuidas soovid ja endale kaunis tundub ning naudi mahlast liha, suitsujuustust kastet koos kergelt happelise salatiga. Mmmm...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar