neljapäev, 23. aprill 2015

Roses, roses and more roses -ülilihtne ja efektne saiake!



Tänud Evele, kes jagas selle roosisaia videot ja idee andis. Video ise asub siin: https://www.youtube.com/watch?v=5rGrwvEjZIQ . Seal ka kõik suhteliselt puust ja punaseks ette tehtud. Mina kasutasin aprikoosi moosi asemel pähkli- suhkru- kaneeli segu. Igatahes on tegemist päris efektse  ja väga lihtsalt saavutatava tulemusega.

Retsept (12 saiakest): 

  • 1 pakk Eesti Pagar lehtainast (proovisin ka Maahärra oma, kuid tulemus jäi liiga nätske)
  • 4-5 punase koorega õuna
  • peotäis erinevaid pähkleid (pekaan, kreeka, sarapuu)
  • 0,5 sidruni mahla
  • 3-4 spl demera suhkrut
  • 3-4 spl tavalist suhkrut
  • kaneeli
  • tuhksuhkrut
  • silikoonist muffinivorm

Lõika õunad pooleks, puhasta südamikust ning viiluta (otsast saba poole, mitte küljelt). Viilud võiks olla umbes 2 mm paksused. Võta kauss, täida see poolest saati veega ning vajuta sisse sidrunimahl. Pane õunad kaussi, kuid ära sega (kipuvad pooleks minema hiljem). Valmista pähklisegu. Hakki pähklid ning lisa mõlemad suhkrud ja kaneel. Kuumuta õunu koos veega mikrouunis 3,5 min, see teeb nad veidi pehmemaks ja väldib murdumist. Seejärel rulli tainas vähese (võib öelda, et olematu) jahuga õhemaks. Jaga tainas pooleks ning kumbki pool 6-ks võrdseks ribaks. 1 riba on umbes 6 cm kõrge ja 20 cm pikk. Seejärel hakka õunaviile laduma taina ülemisele servale, nii et õun ulatuks üle taina. Vaata videost ladumine üle :) Mina raputasin lusikaga vaikselt õunte alla pähklisegu ning voltisin seejärel teise tainapoole peale. kergelt surudes jääb see püsima päris hästi. Nüüd ei jäägi muud üle kui roosinupp kokku keerata ja muffinivormi panna. Kui kõik roosid valmis, raputasin keskele veidi suhkrut juurde, et süda hästi karamellistuks. Kuumutasin ahju 180 kraadini ning panin vormi küpsema ahju alumisele restile. Olenemata sellest võib juhtuda, et tainas ei küpse läbi ja õunad kõrbevad pealt ära, seda tuleks jälgida. Saiad küpsevad ahjus 45-50 min.

Kui valmis siis raputa üle tuhksuhkruga ning naudi külma piimaga!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar