Ohh CRU, CRU, mida sa minuga teed ;). Müts maha kõikide kokkade ees. See on füüsiliselt ja vaimselt nii palju nõudev töö, et enam kunagi ei vingu ma restoranis kui toiduga läheb kaua aega ( kui just teenindaja kuskil lobisema pole jäänud). Möödas on minu teine praktikavahetus ning pea on veel rohkem mõtteid täis. Ma arvan, et täit selgust, mida ma kõike ammutanud seal olen saan alles mõne aja pärast kui rahulikult maha istun ja kõik õpitu läbi seedin. Üks asi on selge, ma olen ikka täitsa tavaline kodukokk, kes 3 kuuga TEKO-s suurt midagi tegelikust toidutegemisest ei ole õppinud. Selleks lihtsalt oli liiga vähe aega. Mõtlen, kuidas mina asju köögis teen ja saan aru kui palju tegelikult on liigseid, läbi mõtlemata liigutusi ning süstemaatilist jama. Aga ma õpin ja loodetavasti valgus tunneli lõpus siiski paistab :)
Mõtlesin, mis toitu siis teha ja milliseid retsepte ning nippe siia kirja panna. Hea asi on, et elan Luigel, kus regulaarselt toimuvad laadad ning regulaarselt käin ma ka alati sealt korra läbi. See aasta mõtlesin, et ostan erinevaid maitseid ning üritan siis suupistetaldrikule kokku panna. Eile õhtul tegin ka terve laari näkileibu ning panin rohelise õli nõrguma, need mõlemad ongi siis selle postituse CRU nipid. Ning Inga Paenurme käest saadud kitsejuustukreeminipi panen ka kirja.
Täna sai kokku pandud Treppoja Sahrvi moosid ( Tänud Age, need on tõeliselt maitsvad), Tammiku talu juust, Kõrgemäe talu erinevad suitsulihad, Suislepast toodud lihaveise konserv, Polli aiandi Antoonovka õunamaius ning Peipsi sibul ja värske soolakurk. Juurde veel siis veidi värvi mujal kasvanud granaatõuna ning kumkvaadiviilu näol. Ning ja muidugi vutimuna, mille keeduspets ma tänu CRU-le ka nüüd lõpuks olen. Rohelise eest hoolitses minu ojaääre karulaugupesto.
Retseptid
Näkileivad
Sega kokku kõik hapukoorest veidi vedelamaks tainaks ning kata küpsetusplaat õhukese kihiga. Tainale raputa peale kaerakliisid. Küpseta 190 kraadi juures, kuni servad üles tõusevad ning murra soovitud tükkideks.
Kitsejuustukreem
Puhasta kitsejuust nahast ning pane blenderisse, lisa juurde toorjuust ning sörts vahukoort.
Sega madalamal kiirusel paar kolm sortsu, lisa veidi koort ning sega veel paar kolm pikemat sortsu. NB! Ära üle sega, läheb vedelaks hetkega.
Roheline ürdiõli
Näkileivad
- 200 g nisujahu
- 100 g rukkijahu
- kaerakliisid
- soola, vett
Sega kokku kõik hapukoorest veidi vedelamaks tainaks ning kata küpsetusplaat õhukese kihiga. Tainale raputa peale kaerakliisid. Küpseta 190 kraadi juures, kuni servad üles tõusevad ning murra soovitud tükkideks.
Kitsejuustukreem
- Kitsejuustu 150 g
- Toorjuustu 100 g
- Vahukoort 100 ml (ligikaudu)
Puhasta kitsejuust nahast ning pane blenderisse, lisa juurde toorjuust ning sörts vahukoort.
Sega madalamal kiirusel paar kolm sortsu, lisa veidi koort ning sega veel paar kolm pikemat sortsu. NB! Ära üle sega, läheb vedelaks hetkega.
Roheline ürdiõli
- Erinevad ürdid (porru, till, petersell jne) suur suur peotäis
- Õli
Puhasta ürdid ning blanchi keevas vees 1 min ning pane koheselt külma jäävette.
Kui ürdid on jahtunud siis tuleb kogu vesi välja saada. Kõigepealt jaga ürdid kolmeks siis vääna käte vahel, seejärel pane majapidamispaberile ning siis omakorda käterätiku vahele. Keeruta ja vääna kuni vett enam ei tule. Saputa ürdid ka vaagnal läbi, et võimalikult palju vett kätte saada, lase kuivada.
Kuivatatud ürdid pane blenderisse ning lisa nii palju õli, et see kataks kõik ürdid ning natuke peale.
Blenderda korralikult kuni segu on säravroheline ning tükkideta (3-4 min). Nüüd võta sõel, kata see marliga ning pane kõrgema poti peale. Vala roheline segu sõelale ning kata fooliumiga. Pane pott üleöö külma, et kogu õli saaks ära nõrguda. Hommikul vala õli pudelitesse ning ongi valmis.
Vutimuna keetmine
Parim vutimuna tuleb kui keedad seda 2 min ja 20 sek, seejärel ootad veel 5-10 sek ning kallad vee ära ja paned munad kohe jäävette. Lisa külmale veele veidi äädikat ning lase seista 10 min. Seejärel saad kergemini koore kätte. NB! Munad pane keevasse vette ning kasuta kindlasti taimerit.
Minu suupistetaldrik sai jälle parajalt segamini ja just kaunistamine on asi, mida tunnen pean eriti veel harjutama aga õnneks on mul veel head õpetajad olemas ning loodetavasti asi paraneb :)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar