kolmapäev, 4. mai 2016

New York Cheesecake - täiesti laktoositu!


New Yorgi juustukook on üks klassik, mis juba mõttes ajab suu vesiseks. Ma polnud seda ennem kunagi teinud ja kui sõber Tiina isutas siin paar nädalat tagasi oma pildiga, siis võtsin ette. Meil peres on laktoos väga suur teema ja seetõttu proovisin, kas kvaliteet kannatab kui koogi laktoosivabana teen. Ütlen, ei kannatanud. Vastupidi, teadmine, et see siidine kreem on kõhule ok, tegi asja veel paremaks. Rannavormi arvestades, see kook muidugi esireas ei platseeru, seega reegel: vahest harva ju võib, on asjakohane ;)

Kasutasin BBC Good Food põhiretsepti, mida siis veidi mugandasin. Kogused 2 väiksema vormi jaoks või ühe suure 26 cm jaoks.

Põhi:
  • 200 g Maris Gilden võiga kaeraküpsiseid
  • 70 g võid
Kate:
  • 600 laktoosivaba Philadelphia juustu
  • 250 g suhkrut
  • 3 spl jahu
  • 3 suurt muna + 1 munakollane
  • 200 ml laktoosibava hapukoort (Tere)
  • 1 sidrunikoor ja 2-3 spl sidrunimahla
  • 1 tl vaniljepastat ( või ekstrakti või kaunas seemned)
  • näputäis soola

Hapukoorekate:
  • 150 g laktoosivaba hapukoort
  • 1 spl suhkrut
  • 2 tl sidrunimahla
Kuumuta ahi 160c peale. Purusta küpsised, sulata või ja sega korralikult kokku. Mina purustan küpsised blenderis. Võta vormid ja lõika põhja küpsetuspaber. Suru küpsisepuru ühtlaselt põhja (pudrunuiaga nt) ja küpseta 10 minutit. Tõsta restile jahtuma. 

Tõsta ahju temperatuur 200c peale. Võta toasoe toorjuust ning mikserda aeglaselt segamise funktsiooniga. Sega umbes 2 minutit. Seejärel lisa aeglaselt suhkur, jahu, sool. Sega ning lükka kausi külgedelt vähemalt 2 korda kogu segu alla. Vaheta segamisotsik vahustamisotsiku vastu (kui sul pole erinevate otsikutega miksrit, siis kasuta esimese osas suuremat visplit). Lisa ükshaaval munad, vanilje ja riivitud sidrunikoor ning mahl. Lükka küljed puhtaks vähemalt kaks korda. Sega haukoor ühtlaseks ning kalla 200 ml  segule. Mikserda vaikselt kuni segu on õhuline ja ühtlane. Ära üle sega.

Vooderda vormid küpsetuspaberiga ja täida seguga ning proovi saada võimalikult sile pealispind.
Küpseta 10 minutit, keera kuumus 90 kraadi peale ning küpseta veel 25 minutit. Kook peaks keskelt veidi värisev olema. Seejärel keera kuumus kinni ja lase koogil ahjus olla 2 h.  

Sega kokku hapukoorekate. Võta jahtunud kook ning kata hapukoorega. Kata vorm fooliumiga ning pane vähemalt  8h külma, veel parem üleöö. Enne serveerimist kaunista soovitud marjade, moosi või šokolaadikastmega.

Minu kookide ahjus ja külmas oleku ajal, ei pidanud pere vastu, seega tegin väiksed suupisted otse küpsise peale ;)



Sellise magustoidu juurde ei saa midagi toekat enam süüa ja seetõttu tuli teha üks roheline salat. 
Seekord siis peeneteks ribadeks lõigatud karulauk, värske kapsas, roheline salat. Redis, mustikad ja granaatõun. Kastmeks pressisin veidi laimimahla ja oliivõli.








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar