teisipäev, 17. november 2015

Peaaegu sefiiritu sefiiritort koos suus sulava biskviidiga!


Olen oma blogipostitustega jänni jäänud ning mustandeid on kogunenud juba õige mitu aga mis teha. Võtame järjest ette ning täidame kiired retseptisoovid siis esmajärjekorras.

Räägime täiuslikust biskviidist. Ma olen elu jooksul ikka erinevaid retsepte proovinud. Osadel on muna rohkem, osadel vähem ning mõni sisaldab rasva, mõni üldse mitte. Mõtestasin enda jaoks  lahti täiusliku biskviidi. Loomulikult, maitsed on erinevad ja nende üle ei vaielda aga minu silmis peaks biskviit olema üliõhuline, suus sulav ning oma maitselt pigem tagasihoidlik ja tordi enda maitseid võimendav kui esiletükkiv.  Lappasin ja lugesin läbi ligi paarkümmend erinevat retsepti ning lõpuks jäin traditsioonilise Genoise biskviidi juurde.

Biskviidi puhul on esmatähtis taigna segamine. Kui segad valesti, siis on tulemus tihke ja üldse mitte maitsev. Ehk siis mõned nipid on järgnevas retseptis ära kirjeldatud.

Genoise biskviit:

3 suurt muna
100 g suhkrut
85 g jahu
15 g maisitärklist
20 g võid
näpuotsatäis soola

Kuumuta ahi 170 kraadini (pöördõhk). Vooderda 20 cm vorm põhjast küpsetuspaberiga ning määri võiga. Külgi ära määri ja vooderda. Kasuta toasooje mune. Sulata või ning jäta jahtuma. Sõelu kokku jahu, maisitärklis ja sool. Sõelu segu ka teist korda läbi. Klopi munad kergelt suhkruga läbi ning seejärel aseta kauss kuumavee vanni. Mikserda keskmisel kiirusel kuni saavutad 42 kraadise soojuse, (rahulikult võid ka näpuga katsuda) ning segu on kahekordistunud. Edasi mikserda kuni 6-7 minutit kuni saad paksu, koheva, tihke helekollase vahu, mis vispli otsast justkui paksu köiena maha voolab. Segu peaks selleks hetkeks umbes kolm korda rohkem olema kui alguses. Ettevaatlikult sõelu munavahule hulka 1/3 jahusegu. Sega alt üles tõstetega jahu munavahu hulka. Seejärel korda segamist ülejäänud jahuga kaks korda. Väldi ülesegamist. Kõige lõpuks lisa või, niristades see ringiratast kausi ääri mööda taignasse. Sega kergelt ja tõsta vormi ning küpseta, ilma ahju vahepeal avamata, kuni 25 minutit või kuni biskviit on pealt helepruun ning ääred on just lahti löömas. Võid kindluse mõttes ka tikuga proovida.
Tõsta biskviit välja ning lase kukkuda koos vormiga umbes 30 cm kõrguselt lauaplaadile. Uskuge või mitte, kuid see aitab alla vajumise 100% ära hoida.  Lase vormis jahtuda kuni tund ning alles siis asu kooki tegema kui biskviit on täiesti maha jahtunud. Genoise biskviit on nii õhuline, et kõrgema tordi saamiseks soovitan mitu tükki küpsetada. Biskviiti annab küll lõigata aga see ei ole nii lihtne kui tihkema tekstuuriga biskviitide puhul.  Tulemus on igatahes jumalik!


Valmis biskviidist tuleb ju loomulikult ka tort teha. Seekord mõtlesin veidi ja proovisin katsetada sefiiritordiga, mis ei oleks tehtud klassikalisest sefiirist. Mulle endale tavaline sefiiritort ei maitse.

Selleks võtsin:

200 ml vahukoort
100 ml Saaremaa maitsestamata jogurtit
100 g valget šokolaadi
2 lehte želatiini
2 vaarikasefiiri (Laima)
peotäis mustsõstraid
veidi šokolaadi ganasche
kaunistmaiseks vaarikaid, hurmaad, šokolaadi ning väikseid vahukomme.

Leota želatiin külmas vees. Sulata valge šokolaad veenannil ning lisa 40 ml kuumutatud vahukoort. Vahusta külm vahukoor ning lõpus lisa maitsestamata jogurt. Sulata želatiin mikrouunis 15 sek ning lisa šokolaadisegule. Sega segu ettevaatlikult vahukoore-jogurit segule.  Tõsta segust  osa väiksemasse kaussi ning haki sisse vaarikasefiir.  Lõika biskviit pooleks ning kata alumine pool sefiiri-vahukoore-jogurti seguga. Puista peale mustsõstrad ning pritsi ganache või raputa tumeda šokolaadi tükke. Tõsta peale teine pool biskviidist ning kata tort vahukoore-jogurtiseguga. Pane mõneks ajaks tahenema enne kaunistamist. Kaunista ning naudi järgmisel päeval :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar