reede, 26. juuni 2015

Tegin endale kingituse - ja kingitusele kaasa ühe hea salati!


Elasin seekord Itaalias kohas, kus polnud levi, internetti ja ka erilisi poode. Ainult kohalikud toidupoed ning mõned suveniirikad. Seda parem oli avastada kõrgel asuvas Volterra linnas pood, kus müüdi oliivipuust tehtud tooteid. Ostsin endale siis uued salatilusikad. Oliivipuu on selline mõnus, veidi oliivõli järgi lõhnav, kergelt niiske. Ja loomulikult uute lusikate juurde käib ju ka uus salat. Tõin lisaks lusikatele kaasa ka kohalikku Toskaana Pecorino juustu. Pecorino on Itaalia vanim juust ning tehtud lampapiimast, kuid selle pehmel versioonil peaaegu puudub lamba ja kitsepiimatoodetele iseloomulik odöör, mis mulle ei istu.Pehme Pecorino on konsistensilt veidi mozzarella sarnane kuid rasvasem. Pecorinot on saada ka meie poodides, kuid selle võib edukalt asendada ka mõne teise rasvase pehme grillitava juustuga. Kõva ja laagernunud Pecorinot kasutatakse Itaalias Paremsaniel sarnaselt.

Retsept
  • roheline salat, lambasalat
  • kollased tomatid
  • poolküps mango
  • peotäis mustikaid
  • 1 kaun tsillit
  • peotäis kreeka pähkleid
  • 2 pardifileed
  • peotäis Pecorino 1cm x 1cm kuubikuid
Kaste
  • 2 munakollast
  • 1 tl sinepit
  • 1/4 sidrunimahl
  • sool, pipar, till
  • oliivõli, rapsiõli
Salatipõhjale poolitasin tomatid, ribatasin mango ning puistasin mustikad ja pähklid.
Pardifileed kuivatasin, tegin sisselõiked nahale ning praadisin kuival pannil kummaltki poolt u 4  min. Maitsestasin filee peale praadimist ning panin 10  min ahju 180 kraadi juurde. Kui filee oli katsudes medium, võtsin välja ja lasin fooliumi all puhata 10 min.
Juustukuupikud asetasin küpsetuspaberile ning panin ahju 200 kraadi juurde grillima. Juust on valmis kui selle sulanud laastude ääred hakkavad pruunikaks tõmbama. Pecorino jääb äge nagu võrk :)

Kaste on klassikaline majonees - munakollased lüüa lahti vsipliga, lisada sinep, sidrunimahl ning maitseained. Segada ning pidevalt segades niristada juurde õli, kuni saadud on soovitud paksus. Mul kulus õli umbes 50 ml. Lõpus hakkisin juurde tilli.

Viilutasin pardifileed nig asetasin kordamööda juustuga salatile. Kõige peale siis majonees ja tsilli.
Sai maitsev ja suhteliselt tervislik õhtueine, mida sõi imekombel ka 9 aastane Joseph, kes tavaliselt rohelisi salateid väldib.

Kui rääkida veel Volterrast, siis see linn on kõrgel ning tuulte poolt emmatud. Volterra sai noorte tüdruktue seas tuntuks Videviku saaga raamatutes, kus väidetavalt elas vana vampiiriperekond Volturid Kahjuks osutus meie Liisule pettumuseks asjaolu, et Videviku filmi Volterra stseeni ei filmitudki Volterras. Mis ma saan öelda - Hollywood!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar